​​Telefon: 53 54 55 30

E-mail: info@prenor.dk

Brændte fuger på det fredede "Ishus" i Charlottenlund Slotshave

Guldmann Dam / Prenor har nænsomt udkradset og efterfølgende genskabt de brændte fuger på Charlottenlund Slots

gamle fredede køleskabs-hus kaldet "Ishuset".​

To isbjørne over indgangen byder velkommen til det lille røde murstenshus, som blev opført i forbindelse med udvidelsen af Charlottenlund Slot i 1880’erne, da Kronprins Frederik (8.) og hans Louise boede på Charlottenlund. Ishuset var datidens køleskab, hvor slottets beboere holdt deres madvarer friske ved hjælp af store isblokke.

Huset i sig selv er specielt, men fugerne er en sag for sig og meget sjældne at se i dag. De er "brændte" med meget varme fugejern.

Brændte fuger blev den gang benyttet for nemmere at kunne opnå en ønsket profilering i fugen.​

De gamle brændte fuger på Ishuset har en meget skarp, flad og konisk fugeprofil, som er svær at efterligne. For at opnå denne profilering på fugen har Guldmann Dam / Prenor fremstillet specielle brændejern og genskabt fugerne med de materialer og teknikker som blev benyttet i midten af 1800-tallet.

​Charlottenlund Slot blev opført som barokslot i 1731-33 til Christian 6.’s søster Charlotte Amalie. I virkeligheden var det ikke et nyt slot men en ombygning og udvidelse af et endnu ældre slot – et lystslot kaldet Gyldenlund. Fra ombygningen og ca. 200 år frem var Charlottenlund Slot et kongeligt residensslot, hvis skiftende beboere har sat deres præg på slottet. I 1880-81 blev slottet forlænget med to fag og forsynet med to tværfløje og en kuppel med lanterne. Hermed skiftede slottet helt karakter fra barokstil til fransk renæssancestil.

​​

Charlottenlund Slotshave blev i 1880'erne omlagt fra barok til romantisk stil. Det engelsk inspirerede haveanlæg rummer en lang række små fine seværdigheder, såsom det gamle ishus med udskårne isbjørnefigurer over indgangen.

​​

På styrelsen for slotte og kulturejendommes hjemmeside kan du læse mere om Charlottenlund Slot og have - Se her.


Bygherre: Slots- og Kulturstyrelsen

Murer: Guldmann Dam / Prenor.

Har du spørgsmål?

Så er du mere end velkommen til at kontakte os via nedenstående formular.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Guldmann Dam - Pre/nor A/S  |  CVR.28113072  |  Telefonvej 6, 2860 Søborg  |  Telefon: 53 54 55 30  |  E-mail: info@prenor.dk