​​Telefon: 53 54 55 30

E-mail: info@prenor.dk

Istandsættelse af spir, tårn og facade på
​Sankt Pauls Kirke i Nyboderkvarteret Kbh.
​- Se video herunder...

Guldmann Dam – Pre/nor A/S har udført bygningsbevaring, istandsættelse og restaurering af spir, tårn og facade på Sankt Pauls Kirke i København.

Det 140 år gamle opmurede keglespir og facader på kirken var under nedbrud, og spiret blev i forbindelse med restaureringen delvist fornyet.

Den komplicerede opgave indebar blandt andet at kopiere spirets unikke gamle formsten med deres specielle glasering som man fremstillede dem for 140 år siden.

I løbet af 2015 var situationen begyndt at være kritisk. Kirkegængere og andre, der færdedes på pladsen foran kirken, fik teglstumper i hovedet fra spiret. Indenfor faldt der puds ned fra spirets inderside. Beslutningen blev derfor taget, med henblik på restaurering af Sankt Pauls Kirkes spir, tårn og facade. Arkitekterne Toyberg-Frandzen og entreprenør og murermester Guldmann Dam - Pre/nor A/S, der begge er virksomheder med stor erfaring i restaurering af fredede bygninger, blev bedt om at varetage opgaven, der strakte sig over tre år inklusiv planlægning, projektering, fremstilling af nye håndlavede glaserede sten samt udførelse. Den 23. november 2017 kunne stilladset fjernes, og som det kendetegner vellykkede restaureringsopgaver vil de færreste lægge mærke til, at udbedringerne har fundet sted.

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 020

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 084

Se fotogalleri nederst her på siden!

Se Video her:​​

Kort video (2:26) - Klik her!

Lang video (27:14) - Klik her!​

Den 140 år gamle Sankt Pauls Kirke, der ligger i Nyboderkvarteret, er opført efter tegninger af arkitekt J.E. Gnutzmann. Kirken er udført i norditaliensk-romansk stil i røde tegl og ligger stateligt i en lille oase i byen med have på alle sider og med god afstand til de omgivende huse.

En nærmere analyse af kirkens spir – (det eneste udført i tegl i København) – afslørede, at den øverste tredjedel af den indvendige del var gennemvædet af vand.

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 007

Som led i tidligere restaureringer havde man påført et tykt lag såkaldt offerpuds, hvis formål var at optage den indtrængende fugt. Da spiret ikke var naturligt ventileret, blev fugten desværre inde i tårnet, hvorfor teglkonstruktionen gennem mange år var blevet nedbrudt. 

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 003

Det første tiltag i opgaven var at lave et specialfremstillet kegleformet net og trække det ned over spiret, så nedfald af teglstumper blev stoppet. Dernæst blev teglstenene forsigtigt demonteret, til man seks meter nede nåede den sunde og faste del.​

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 030

Indvendigt i spiret blev en fritstående trækonstruktion opført i 5 etagedæk med trappeforbindelse mellem dækkene, således at konstruktionen i fremtiden kan benyttes til inspektion og vedligeholdelse af spirets indvendige murværk.

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 098

Se fotogalleri nederst her på siden!

Den udvendige teglbeklædning på spiret består af tungeformede tegl lagt i et mønster bestående af syv skifter med uglaserede og fem skifter med glaserede sten. 

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 038

I tæt samarbejde med Petersen Tegl genskabtes nye sten i hånden, en både langvarig og vanskelig proces, som lykkedes efter megen eksperimenteren med glasur og brænding. 

Opmuring af det nye spir var ligeledes en udfordrende opgave og foregik ved hjælp af et rundstik, der i praksis er en overdimensioneret passer, der gør det muligt at placere skifterne præcis som de var placeret før nedtagningen, og så kirkespiret kunne afsluttes i eksakt samme højde som før. 

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 033

For at sikre fremtidig ventilation blev der indmuret syv piber af granit fordelt på øverste skifte i spiret. Til sidst kunne den øverste del – en cirka tre ton tung, tilspidset granitklods restaureres og det tre meter høje forgyldte kors blev genmonteret på toppen.

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 025

Som en del af restaureringsarbejdet med spiret blev facaden og tårnet også gennemgået fra top til bund og beskadigede teglsten og brændte fuger m.m. blev udskiftet. 

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 044

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 045

På fronten og siderne af tårnet sidder store ure med diametre på 1,5 meter. Urenes store kranse af formstøbte tegl stod også til delvis udskiftning og ved denne lejlighed blev der udarbejdet og installeret diodelys bag nye urskiver af glas. De gyldent lysende ure markerer nu på smukkeste vis Sankt Pauls Kirke og giver tårnet liv og identitet – også efter at mørket er faldet på.

prenor, sankt pauls kirke, nyboder 092

Se fotogalleri nederst her på siden!

Bygherre: Sankt Pauls Sogns Menighedsråd

Arkitekt: Arkitektfirmaet Toyberg-Frandzen A/S

Hovedentreprenør og murermester:
​Guldmann Dam - Pre/nor A/S

Sten: Specialsten blev udviklet i samarbejde mellem Guldmann Dam – Pre/nor, Arkitekterne Toyberg-Frandzen og Petersen Tegl.

Tekst: Ida Præstegaard, cand.arch.

Fotos: Anders Sune Berg

Tekst: Steffen Dam, Guldmann Dam – Pre/nor.

Fotos: Guldmann Dam - Pre/nor og Arkitektfirmaet Toyberg-Frandzen.

Drone-video: Guldmann Dam - Pre/nor

At lave "mislykket" glasur som for 140 år siden...

​2/3 dele af de tungeformede sten, der alle blev fremstillet i hånden i træforme, skulle være ubehandlede. De resterende sten skulle glaseres, hvor udfordringen bestod i, at de nye sten skulle matche de eksisterende farvenuancer på de 140 år gamle, glaserede sten. Det havde været enkelt at lave en grøn glasur i forskellige nuancer, men på den måde ville vi aldrig ramme udtrykket i de originale sten, der changerer fra grønne til brune nuancer, hvilket skyldes den unøjagtige måde, man arbejdede på dengang. Stenene blev på den tid dyppet i en kobberoxydblanding, der dog ikke løbende blev rørt op, hvorfor kobberoxydpartiklerne faldt til bunds. Den uensartede dosering af pigment bevirkede, at glasuren på nogle sten efter brænding blev næsten transparent, så det røde tegl skinner igennem, og stenen opleves brunlig. For at opnå en tilsvarende uensartethed i de nye sten eftergjorde vi arbejdsmetoden fra gamle dage og producerede blandinger med forskellig koncentration af kobberoxyd. For yderligere at skabe variation stablede vi stenene i ovnen forskelligt fra brænding til brænding og øgede også på den måde det uensartede udtryk.

Kontakt Guldmann Dam / Prenor

og hør mere om vores facade- og tagrenovering

Se fotogalleri fra istandsættelsen af Sankt Pauls Kirke, spir tårn og facade her under.....

Har du spørgsmål?

Så er du mere end velkommen til at kontakte os via nedenstående formular.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Guldmann Dam - Pre/nor A/S  |  CVR.28113072  |  Telefonvej 6, 2860 Søborg  |  Telefon: 53 54 55 30  |  E-mail: info@prenor.dk